Bedre liv med vibrasjoner fra blomsteressenserSelv om blomsteressenser er en stor og viktig helsekostsatsing i mange land, ligger Norge etter på dette området. For hvem tør å tro at vibrasjoner fra planter kan påvirke oss, og at de til og med kan lagres i vann? Kanskje blir vi mer åpne når vi ser at forskning viser at vann "husker" energifrekvenser.

Essenser er vibrasjoner fra planter, trær, dyr, sopp, steiner eller andre naturlige substanser som er programmert inn i vann. Formålet er at naturens egne energier skal hjelpe oss i hverdagen - enten terapeutisk eller som et verktøy til selvhjelp.
- Alle blomster har en vibrasjon eller signatur, enten det er en farge eller en lukt, som gjør planten unik, sier Colin Kingshott. Han har jobbet med fremstilling og forskning på essenser i over 20 år. Det finnes ingen grenser på hva man kan lager essenser av - selv stjerner og dyr kan fremstilles til en essens. Hvordan i det huleste er dette mulig da? For realister og skeptikere høres det nok helt vilt ut. Men trolig vil mange endre oppfatning når de får vite hvordan essensene blir laget.

Vann tilføres vibrasjoner
Fremstillingen av essenser foregår på ulike måter, men felles for alle metodene er bruk av rent vann og en substans som en blomst eller annet som settes i forbindelse med vannet. Sammen blir vannet og substansen utsatt for vibrasjoner i form av sollys, laser, lydbølger, tankebølger eller andre energifrekvenser. Vanligvis settes vannbollen og substansen i kontakt med sollys.
- Du trenger ikke å plukke blomsten for å lage en blomsterremedie. Alt du trenger å gjøre, er å bøye planten ned i en bolle med vann. Hvis du lar blomsten ligge i solen i en time eller to, ser du at vannet forandrer seg, sier Colin.
Når solen skinner inn i vannet, blir vannet strukturert av blomstens signatur. Forskjellen før og etter at blomsten har lagt i vannet vises på fotografier tatt gjennom mikroskop. Strukturen i vannet forandrer seg.
- Når du tar blomsten ut av vannbollen, er blomstens signatur der fortsatt, sier Kingshott. Når lys reflekteres gjennom substansen og ut i vannet, oppstår mikrokrystaller i strukturen. Disse har en energisvingning som tilsvarer svingningene i originalsubstansen. Det er disse krystallene som kan sees under mikroskopet.

Husker og lagrer energi
Fra forskning vet vi at vann har hukommelse, og ut fra den tankerekken kan vi forestille oss at vann husker vibrasjoner fra ulike substanser. Vann har ingen egen struktur i seg selv, men blir påvirket av det som tilsettes. Vannkrystaller formes ved at vannet utsettes for positiv eller negativ energi i form av tanker, substanser, stråler, lyder eller andre energifrekvenser.
Negative energier danner asymmetriske krystaller, mens positive energier danner symmetriske krystaller. Forskning har vist at når vann blir utsatt for hardrock musikk, blir vannkrystallene svært asymmetriske og ubalanserte. Når man spiller klassisk musikk, blir krystallene symmetriske og jevne. Menneskekroppen består av 70 prosent vann, og ifølge resultater fra forskning gir det mening at vannet i kroppen blir lett påvirket av energier.
Vann vil alltid skape mikrokrystaller avhengig av hva det er i kontakt med. Vanligvis går krystallene i oppløsning innen 12 timer, og derfor tilsettes alkohol for å unngå at krystallene vedvarer og for å unngå å skape flere krystaller.
Essenser må lagres på en spesiell måte. Energien i rommet må holde konstant temperatur og essensene må stå i omgivelser som ikke kan påvirke kvaliteten. Siden essensene er vannbasert og tilført alkohol, suger de lett til seg andre ting.

Ulikt homeopatisk medisin
Det som skiller blomsteressenser fra homeopatiske midler er måten de er laget på. I fremstillingen av homeopatisk medisin benyttes konsentrat av urter og planter som blandes i selve vannet. Når man lager blomsteressenser er det ikke nødvendig å bruke selve planten eller substansen. Det er nok bare å plassere den utenfor et glass vann og la sterkt sollys skinne gjennom den og vannet bakenfor.
- Du ser at vannet forandrer seg slik at det blir en essens. Det gjør essensen mer subtil enn homeopatisk medisin. Når en person inntar en blomsteressens blir den oppløst i kroppens vann. Men virkningen blir sterkere desto mindre du tar, fordi det er vann. Dette prinsippet er likt i homeopatien. Jo mindre man tar av en essens, jo større blir effekten fordi kroppen vår er vann, forklarer Colin.

Næring for tanker og følelser
Blomstermedisin og andre typer naturlige essenser ble opprinnelig laget for vanlige folk som en støtte i hverdagen. Først og fremst brukes de mot følelsesmessige problemer, tankekaos, stress og nervøsitet, men mange bruker dem også for å lindre fysiske plager.
- Dette er en eterisk form for energiarbeid, som jobber med de emosjonelle, mentale og åndelige delene av mennesket, sier Colin. Dette er han ikke alene om å mene.
Still Point instruktør Guri Nyhaug mener også at blomsteressenser kan påvirke den mentale og psykiske helsen. Det finnes en del historier om bedringer hos folk med psykologiske problemer, traumer eller sjokk.
- Blomsteressenser er et slags kosttilskudd for tanker og følelser. Det finnes essenser som kan jobbe med overgangsalder, irritasjon og menstruasjonssmerter. Noen essenser gjør det lettere å komme inn i din egen spiritualitet. Essenser kan få de tingene vi består av opp til overflaten. De påvirker oppfatningen av hvordan man er, forklarer Guri, som jobber på Supernature, Nordens største grossist for naturmedisinske essenser.

Gjenopprett bakkekontakten
Ifølge Colin og Guri fins det ingen grenser for hva essenser kan brukes til. De kan brukes i vaskevannet, i oljelamper eller sprayes i et rom for å skape en spesiell stemning. De kan inntas i pilleform, brukes som parfyme eller smøres på huden som krem. Bare fantasien og lommeboka setter grenser.
Noen essenser brukes som vitaminer og mineraler for at den fysiske kroppen skal få det bedre. Andre brukes for å få et bedre følelsesliv og mer positive tanker, eller for å forstå seg selv bedre og få en bedre hverdag. Det er ingen nyhet at mange sliter i dagens samfunn. Vi har mistet mye av kontakten med naturen og har vanskelig for å slappe av. En del essenser kan hjelpe mot uro, stress, angst og nedstemthet ved at de virker beroligende og avslappende. De kan også bidra til å gjenopprette kontakten med oss selv og naturen.
- Vi har kommet til et steg i den menneskelige utviklingen der mange oss har det vi trenger av materielle goder. Besteforeldrene våre jobbet hardt for alle de godene vi i dag tar for gitt. Nå har vi sjansen til å gå mer inn i oss selv. Det er tid for det nå. Forhåpentligvis vil det føre til at folk får mer respekt for naturen og bruker den klokt, håper Guri.

Hverdagslig spiritualitet
Vibrasjonene som er innprogrammert i essensene jobber på et følelsesmessig og spirituelt nivå. For mange kan spiritualitet høres litt søkt og vanskelig å gripe fatt i. Men egentlig er det ikke så komplisert, ifølge Guri.
- For meg er spiritualitet en stor del av hverdagen. Hvordan forholder jeg meg til mine nærmeste? Klarer jeg å være åpen med dem og vise dem hvem jeg er? Tror jeg på at jeg kan gjøre hva jeg vil og at det jeg drømmer om kan bli sant? Det er spiritualitet for meg. Det er å uttrykke sitt høyeste potensial, skjønne at man har det i seg, tro på det og gjøre noe med det, sier hun, og legger til at blomsteressens hjelper til slik at vi blir i stand til å forstå oss selv og få bedre relasjoner til andre.
- Det er i tanker og følelser at sykdom starter. Som rosenterapeut ser jeg at spenninger i kroppen virker som stagnerte tanker og tilbakeholdte følelser vi ikke har fått uttrykt. Alt dette henger sammen. Essenser og blomstermedisin jobber med årsaken til hvorfor ting er som det er. Derfor er det mange terapeuter som bruker blomsteressenser i arbeidet med klienter, forklarer terapeuten.

Mye mer enn Bach
Når vi hører ordet blomstermedisin i Norge, får mange assosiasjoner til Bachs blomstermedisin. Det er ikke så rart, siden Edvard Bach med sine essenser gjorde blomsteressenser kjent første gang i 1930-årene.
- Før utviklingen av vestlig medisin ble blomstermedisin brukt på det kongelige hoffet og av hofflegene. Men før dette ble essenser brukt i form av blomsterdugg om morgenen. Det har vært brukt av stammer og innfødte lenge, sier Guri. Bachs blomstermedisin bruker uttrekk fra én og én blomst i hver essens med unntak av den spesielle Rescue Remedy, som bruker uttrekk fra fem blomster. Bach var den første som satte blomsteressenser i system i moderne tid, og det er derfor Bach og serien hans er mest kjent. Men i dag finnes det mange forskjellige blomstermedisiner og naturessenser.
Blomsteressenser er en sterkt voksende industri, og er allerede den største produktgruppen i helsekostindustrien på verdensbasis. I Storbritannia og Tyskland er det svært utbredt. I Norge har det tatt lang tid å introdusere essenser og få nordmenn til å bruke dette. I England og flere andre land regulerer lovverket hva man kan si og ikke si om effekten av blomstermedisin. Det er ikke lov å kalle det "medisin", men ordet essens kan brukes. I EØS-land kan det ikke reklameres med at blomsteressenser kan kurere ulike plager og lidelser.

Essenser for det meste
Den mest brukte blomstermedisinen er Rescue Remedy fra Bach. Mange har erfart at den hjelper mot nervøsitet, spenning og stress, og bruker den gjerne i forbindelse med eksamen, presentasjoner og før eller etter dramatiske hendelser eller mye stress. Cognice hjelper enkelte mot dårlig hukommelse, og er populær blant dem som skal ta eksamen. Depridix skal motvirke nedstemthet og depresjon, mens Rose Deva kan være fin i sosiale settinger og kan åpne for nye og positive ting. Bush Flower's Purifying er ment å hjelpe mot "emosjonell forurensing", skille ut unødvendige tanker og skap et rent og klart fokus. Den kan gi en opplevelse av lettelse eller at du slipper taket i problemer, men er også ment å avgifte kroppen, fjerne støy, uro og stress.
Creative fra Bush kan hjelpe mot kreative blokkeringer og hemninger, da den skal styrke evnen til kreativt uttrykk og til å tale i forsamlinger, frigjøre stemmen og øke tillitt til indre talenter.
Orange er en krystall fra Alaska som er ment å stimulere livsenergien, bidra til å vende fokus innover og være til stede i verden og i deg selv. Den kan vise at alt er mulig, og på den måten få ut et potensial du ikke ante du hadde.

Sweet Dreams kan hjelpe mot søvnproblemer, mens Alaskan Sacred Space kan hjelpe med å fjerne negative energier og harmonisere steder du er. Den er blitt spesielt populær blant terapeuter som vil rense rommet mellom hver gang de har klienter.

Hvordan finne riktig essens
Siden det finnes flere tusen forskjellige essenser og alle reagerer forskjellig på dem, kan det være utfordrende å finne frem til essensen som virker best for deg og dine behov. Så hvordan er det lurt å begynne jakten? - Jeg tror man kan føle seg frem til det. Tipset til de som ikke vet noe om essenser, er å gå etter intuisjonen. Velg den essensen du liker og stol på den essensen du først blir oppmerksom på. Det handler om å stole på seg selv og den første impulsen, mener Guri.
Et annet alternativ er å snakke med noen som jobber med essenser. Ellers finnes det en del metoder å teste hva som er riktig, som muskeltesting med kinesiologi, pendel eller veiledning fra noen som er flinke til å lese energier. - Vårt største problem er tankene våre, spesielt når vi tar beslutninger. Stol alltid på din første tanke, det er alltid riktig, enten det handler om å velge en blomsterremedie eller ny bil. Jo lettere du gjør det, jo bedre. Det er ikke komplisert - det er bare naturen som prøver å hjelpe deg, sier Guri.
Selv om mennesker har et slags indre veiledningssystem går livet ofte for fort. Vi mister kontakten med naturen og oss selv, og det blir vanskelig å vite hva som er bra og ikke bra. Dermed kan vi bli selvdestruktive uten egentlig å vite det. - Når du begynner å tenke dukker det opp mange tankemønstre som trekker i forskjellige retninger. Mange av disse tankene hindrer oss mer enn de passer på oss. Vi ønsker å gå forbi dette stadiet, og gjerne bruke essenser for å løse opp i disse tankemønstrene, mener Guri.
Hvis du har et spesifikt problem du vil jobbe med, kan du spørre en terapeut eller forhandler om råd. Det finnes et hav av ulike typer og merker som skal hjelpe mot det meste. Likevel er det aller beste rådet å lytte innover i deg selv, fjerne tankene og velge intuitivt.