Unngå pollenallergi med naturmedisinAv Elisabeth Hægeland

Når sola kommer, fuglene kvitrer og den første hvitveisen dukker opp, er det mange som smiler. Men når bjørka spretter og pollenspredningen tar til for fullt, griner mange på nesen. Er du lei av allergitabletter og nesespray, finnes det bivirkningsfrie metoder som kan fjerne plagene for godt.

Ulempen ved tradisjonelle allergimedisiner er at selve allergien ikke går over. Kortisonspray og allergimedisiner demper symptomene, men plagene kommer tilbake år etter år. Man risikerer også bivirkninger som tretthet, neseblødning, sviende og irritert nese og hals, hodepine, mageproblemer og infeksjoner i øvre luftveier.
Alternative behandlingsformer har som målsetning å kurere allergien for godt. Mange har lyktes med dette ved hjelp av ulike metoder. Noen har blitt friske med homeopati, andre med akupunktur eller kosttilskudd. Man forsøker gjerne ulike innfallsvinkler for å spore årsaken.

Overfølsomhetsreaksjon
Pollenallergi og høysnue, eller sesongallergisk rhinitt, er betennelser i neseslimhinnen og øynene. Det er en overfølsomhetsreaksjon som finnes i ulike styrkegrader. Symptomene er rennende og tett nese, nysing og røde, irriterte og kløende øyne. Hovne øyne og tretthet er ikke uvanlig.
Plagene oppstår fordi nese, bihuler, hals og øyne reagerer på allergener i pollenet. Allergener består av aminosyrer, og hvert allergen har en spesifikk sammensetning av aminosyrer.
Når kroppen reagerer på disse, danner de hvite blodlegemene spesielle proteiner som kalles antistoffer, blant annet histamin og leukotriener. Allergiske reaksjoner oppstår hvis kroppen danner for mye av slike stoffer. Kroppen prøver å kvitte seg med fremmedlegemer ved å øke væskeutskillelsen og nyse for å rense nesen.

Stadig mer utfordrende
Både i Norge og på verdensbasis har det blitt flere allergikere de siste tiårene. Omkring 900.000 i Norge har pollenallergi. Rundt 1 prosent av befolkningen hadde høysnue ved begynnelsen av 1900-tallet, mens tallet i dag er 15-20 prosent. I løpet av den siste generasjonen er antallet omtrent doblet. Pollensesongen varer 10-11 dager lengre i dag enn for 30 år siden, ifølge WHO.
Endret livsstil, som dårligere kosthold og mer forurensning, blir påpekt som mulige årsaker til økningen. Andre faktorer kan være røyking i svangerskapet, overdreven renslighet og tette hus. Vi har blitt utsatt for stadig flere giftstoffer i maten og det ytre miljøet i løpet av de siste hundre årene. Vi har for eksempel fått mye mer elektrisk stråling og kjemiske tilsetningsstoffer i maten. Dette kan ha mye av skylden for at immunforsvaret begynner å oppføre seg unormalt. Konserveringsstoffer, fargestoffer, plastpakket mat og store mengder giftsoffer gjør at kroppen ikke rekker å utvikle seg til å tåle alt dette, slik at cellene og immunsystemet stadig blir utfordret.

Akupunktur og homeopati
I forskningsmiljøer er det uenighet om akupunktur eller homeopati virker mot allergi, men bred og lang erfaring fra brukere og behandlere peker på god effekt på pollenplager.
Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk i 1996 gjennom flere forskningsrapporter om akupunktur. Dette skriver de om akupunktur for allergisk rhinitt/pollenallergi:
"I kontrollerte studier har det vært vist at akupunktur er mer effektivt enn antihistaminmedisiner i behandlingen av allergisk rhinitt. Akupunkturs manglende bivirkninger er en tydelig fordel i behandlingen av denne tilstanden; dens beskyttende effekt mot allergenprovosert rhinitt har ikke blitt bekreftet."
Akupunktører og homeopater anbefaler forebyggende behandling i god tid før pollensesongen. Man kan starte allerede på høsten eller vinteren og senest 4-6 uker før årets sesong.
Akupunktur og homeopati kan også dempe de akutte symptomene i sesongen. Begge kan enten kombineres med vanlige medisiner eller brukes alene.
Homeopat MNHL Anne Helene Brudevoll ved Balderklinikken i Oslo viser til flere studier der homeopati har hatt svært bra effekt på allergi.
- Homeopati gjør ikke annet enn å stimulere immunforsvaret. Det er kroppen selv som gjør jobben. Ved å gi individuelt tilpassede homeopatiske medisiner ser vi ofte at allergipasienter blir relativt raskt bra, forteller hun.

Urtemedisin og kosttilskudd
En del urter kan ha god effekt for pollenallergikere. Eksempler på allergidempende urter er brennesle, praktskjoldbærer, matrem og kamille. Brennesle virker i tillegg avgiftende, og kamille er også betennelseshemmende og søvndyssende.
Urter kan inntas på mange forskjellige måter, blant annet som piller, eteriske oljer, bad og urtete. Dampinhalasjon med allergidempende urter kan virke lindrende mot høysnue. Bruk en liter kokende vann med 5-10 dråper eterisk olje eller 25 gram plante som får trekke i 15 minutter. Dekk hodet og skålen med et håndkle, og inhaler dampen i cirka 10 minutter.

Perilla (purpurnesle) har fått en del oppmerksomhet for å ha en helbredende virkning på enkelte allergiske reaksjoner uten å gi noen bivirkninger. Urten finnes blant annet i middelet Alleramin. Det påstås å kunne lindre allergiske reaksjoner som snue og plutselig irritasjonseksem forårsaket av blant annet husstøv, pollen og soppsporer. Virkningen skyldes trolig en mekanisme som reduserer frigjøringen av allergifremkallende stoffer fra celler i kroppens forsvarssystem. For full effekt bør middelet tas fra 4-5 uker før pollensesongen starter.

Bukkehornsfrø er kjent for sin slimløsende virkning. I folkemedisinen har bukkehorn blitt brukt i tusenvis av år mot bihulebetennelse, hoste og andre luftveisrelaterte problemer.
Timian har flere av de samme egenskapene som bukkehornsfrø, blant annet slimløsende effekt. Den er av de mest brukte urter ved luftveisplager, hosteirritasjoner og betennelse i nese og bihuler. Andre urter som lindrer betente slimhinner, er linfrø, islandslav, legestokkrose og rødalm, aloe vera, lakrisrot, valurt, vassarve, loppekjempe og havre.

Hvis immunsystemet er svakt, forsterkes allergisymptomene. Forskning viser at rensing med Chlorella-algen styrker immunsystemet. Dermed kan mange oppleve at allergisymptomer forsvinner eller reduseres ved inntak av algetilskudd. For å få best mulig effekt må du ved siden av å ta algetilskudd drikke mye vann, trene regelmessig og spise sunt.

Pollensesonger:
Or og hassel: februar-april
Bjørk: april-mai
Gress: juni-august/september
Burot: juli-august/september

I pollensesongen kan du følge med på www.pollenvarslingen.no .
Se også Norges Astma- og Allergiforbund: www.naaf.no.

Tips til behandling:
* Unngå stoffene du er overømfintlig for.
* Bygg et godt immunsystem ved å spise sunt og ta kosttilskudd.
* Normaliser tarmfloraen ved å tygge maten nøye og tilføre melkesyregjærede grønnsaker eller kosttilskudd med melkesyre.
* Unngå stress.
* Kle deg varmt, men luftig for å unngå forkjølelse, som kan forverre allergien ytterligere.
* Urtebad og dampinhalasjon med urter (se under og siste avsnitt i artikkelen).
* Prøv homeopati, akupunktur eller bioresonansterapi. Begynn i god tid før din pollensesong starter, minst 4-6 uker i forkant.

Urter mot allergi:
* Brennesle
* Bukkehornsfrø
* Kamille
* Matrem
* Timian
* Perilla (fåes i helsekostbutikker under navnet Alleramin)
* Praktskjoldbærer